Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2023-06-09 10:26:08

Elhandelsavtal

Du kan fritt välja vem du vill teckna elhandelsavtal med (avtal för elen du förbrukar). Det finns drygt 140 elhandelsföretag.

Om det är första gången du ska teckna elhandelsavtal

Är du nyinflyttad kan du räkna med att få erbjudande och extrapriser på nya elavtal men var observant på att ditt avtal kan övergå i ett betydligt sämre avtal när den rabatterade perioden löper ut. Jämför därför olika elavtal innan du tecknar ett avtal.

Om du redan har ett elhandelsavtal och vill byta

Börja med att kontrollera hur ditt nuvarande avtal ser ut. Det kan vara dyrt att byta elhandelsföretag om du har ett tidsbestämt elavtal (med exempelvis bindningstid) och bryter det i förtid. Är du osäker kan du kontakta din nuvarande elhandlare för att ta reda på vilken typ av avtal du har just nu.

Vilket elavtal ska jag välja?

Börja med att bestämma vilken avtalstyp du vill ha. Vårt råd är att välja en avtalstyp som passar din ekonomi. Har du råd med tillfälliga prisuppgångar kan du välja ett avtal med rörligt pris där du även kan dra nytta av prisnedgångar. Har du små marginaler och vill veta vad elen kostar varje månad ska du välja ett avtal med fast pris.

Mer om olika avtalstyper

Jämför elavtal och hitta det som passar dig bäst

När du valt avtalstyp ska du jämföra pris hos så många elhandlare som möjligt. Ingen kan på förhand säga vilken avtalstyp som ger dig lägst elkostnad. Däremot kan du vara säker på att spara pengar genom att jämföra priser för samma typ av elavtal hos flera olika elhandlare.

Gå till Elpriskollen Länk till annan webbplats.

Det är enkelt att byta elhandelsavtal

  1. Kontakta det elhandelsföretag (kallas även elhandlare) som du vill byta till. I de flesta fall räcker det med ett telefonsamtal eller att du tar kontakt via elhandelsföretagets webbplats.
  2. När du tecknat ett nytt elavtal kommer ditt nya elhandelsföretag informera ditt elnätsföretag om bytet.
  3. Elnätsföretaget läser av din elmätare. Sedan skickar elnätsföretaget mätarställningen till det gamla och det nya elhandelsföretaget.
  4. Elnätsföretaget meddelar det elhandelsföretag (kallas även elhandlare) som du hade tidigare att du har bytt elavtal.

Innan du väljer - kolla klagomålslistan

Innan du väljer kan du kolla om Konsumenternas Energimarknadsbyrå har fått in klagomål på företaget. Det kan handla om om vilseledande marknadsföring, felaktig fakturering eller höga brytavgifter vid byte av elhandelsföretag (kallas även elhandlare). Listan uppdateras varje kvartal. De flesta företag har det inte kommit några klagomål på.

Klagomålsinformation hos Konsumenternas Energimarknadsbyrå Länk till annan webbplats.

Ei:s rapport Konsument på elmarknaden, klagomålsstatistik

Vi vill också tipsa om denna guide

Konsumenternas energimarknadsbyrå har information om vad du bör tänka på när du ska välja elavtal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skicka meddelande till oss

Eftersom Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet gäller offentlighetsprincipen. Det innebär att innehållet i ditt meddelande kan bli allmän handling och lämnas ut om någon begär det. Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill att vi ska kunna nå dig, men undvik helst känsliga uppgifter i meddelandet.

Läs mer här om allmänna handlingar och offentlighetsprincipen och hur vi hanterar personuppgifter.








AvsandarURL