Maximera Minimera

Driftmeddelande e-tjänster

Fredagen den 6 december från kl. 12.00 genomförs ett underhållsarbete vilket innebär driftstörningar i våra e-tjänster. Vi rekommenderar att inte använda e-tjänsterna mellan fredag den 6 december kl. 12.00 och måndag den 9 december kl. 07.00.

Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2024-12-08 04:36:43

Effektivt utnyttjande av elnäten

Energimarknadsinspektionen (Ei) vill stimulera elnätsföretagen till ett effektivt utnyttjande och utbyggnad av elnätet.

Elnätsverksamheten står inför stora utmaningar med den ökade elanvändning som förväntas i Sverige till följd av energiomställningen som är på väg. För ett effektivt utnyttjande av elnäten är det viktigt att nätanvändarna möter korrekta prissignaler och att elnätsföretagen har incitament att använda de mest kostnadseffektiva lösningarna. Konkurrens och marknadsbaserad prissättning är etablerade lösningar för att nå effektivitet, vilket också tydliggörs i både de svenska och de europeiska regelverken.

Här beskriver vi några av våra projekt och annat som på olika sätt ska stimulera elnätsföretagen till ett effektivt utnyttjande av elnäten.

Kapacitetsutmaningen i elnäten

2019 fick Ei ett uppdrag av regeringen att analysera kapacitetsbristen i elnäten ur flera perspektiv. Bland annat skulle Ei titta på ansvar och roller kopplade till problem med nätkapacitetsbrist, undersöka omfattningen av kapacitetsbrist i elnäten, utreda hur problematiken sett ut över tid samt analysera möjliga lösningar kopplade till de problem som identifieras. I uppdraget ingick att analysera hur flexibilitet kan bidra till att avhjälpa de problem nätkapacitetsbrist kan ge upphov till. Uppdraget redovisades i en rapport.

Kapacitetsutmaningen i elnäten Ei R2020:06 Pdf, 2 MB.

Villkorade avtal

I april 2022 initierade Ei ett internt projekt om så kallade villkorade avtal för anslutning till elnätet i situationer när nätet är begränsat. Syftet med projektet är framför allt att vägleda elnätsföretagen och andra branschaktörer kring regelverken som omgärdar användandet av villkorade avtal.

Villkorade avtal Ei R2023:08

Mer om villkorade avtal

Dialog om energi och effekt - Effektdialogen

Effektdialogen ska underlätta informationsutbyte, främja dialogen mellan olika aktörer på energiområdet och att hitta lösningar som bidrar till ökad efterfrågeflexibilitet och förbättrad kapacitet i elnäten.

Projektet är en del av Ei:s uppdrag att främja efterfrågeflexibilitet, men det tar också avstamp i det regeringsuppdrag om kapacitetsutmaningen i elnäten som Ei lämnade till regeringen den 1 oktober 2020. Likaså är projektet ett sätt att ta vidare det arbete som tidigare bedrivits i Forum för smarta elnät.

Mer om EFFEKT-dialogen

Incitament för ett effektivt nätutnyttjande i intäktsramsregleringen

När Ei bestämmer elnätsföretagens intäktsramar tar vi hänsyn till kvaliteten i sättet att bedriva nätverksamheten och i vilken utsträckning nätverksamheten är förenlig med eller bidrar till ett effektivt utnyttjande av elnätet.

Ei:s föreskrifter om vad som avses med kvaliteten i nätverksamheten och vad som avses med ett effektivt utnyttjande av elnätet vid fastställande av intäktsram (EIFS 2023:6)

Mer om elnätsföretagens reglering av elnätsverksamhet

Ersättning för nätnytta - Nätnyttoersättning

Den som har en elproduktionsanläggning har rätt till ersättning från det elnätsföretaget som anläggningen är ansluten till. Ersättningen ska motsvara:

  • värdet av den minskning av energiförluster som inmatning av el från anläggningen medför i nätföretagets ledningsnät
  • värdet av den reduktion av nätföretagets avgifter för att ha sitt ledningsnät anslutet till ett annat nätföretags ledningsnät som blir möjlig genom att anläggningen är ansluten till ledningsnätet.

Ei prövar tvister mellan elproducenten och elnätsföretaget om vilken rätt till ersättning som finns.

Mer om nätnyttoersättningen

Smarta elnätsindikatorer

För att följa utvecklingen av smarta elnät har Ei tagit fram ett antal indikatorer som sammantaget ska ge en bild av dels användning av smarta elnät, dels behovet av och förutsättningarna för smarta elnät. Genom att följa utvecklingen av smarta elnätsindikatorer över tid kan man se hur det smarta elnätet utvecklas utifrån ett tekniskt, ekonomiskt och miljömässigt perspektiv.

Exempel på indikatorer är användning av flexibilitetstjänster, spänningskvalitet, nättariffer och anslutna energilager. Dessa och ytterligare indikatorer finns beskrivna i Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd om skyldighet att rapportera uppgifter om utvecklingen av smarta elnät (EIFS 2022:5).

Enligt elmarknadsdirektivet ska Ei varje år samla in data för att övervaka och utvärdera utvecklingen av smarta elnät i Sverige. Baserat på detta ska Ei offentliggöra en nationell rapport med rekommendationer vartannat år.

Mer om smarta elnät och företagens inrapportering till Ei

Nätutvecklingsplaner

I Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/944 nämns nätutvecklingsplanen. I direktivet fastställs att utvecklingen av ett distributionssystem ska baseras på en nätutvecklingsplan. Denna plan ska den systemansvarige för distributionssystemet offentliggöra minst vartannat år och överlämna till sin tillsynsmyndighet.

Under 2024 har Ei arbetat med ett regeringsuppdrag kring nätutvecklingsplaner och har rapporterat den första delen till Klimat- och näringslivsdepartementet. I arbetet har vi utrett hur nätutvecklingsplanerna kan sammanställas och göras tillgängliga för intressenter, något som ska bidra till ökad transparens och en mer effektiv energiplanering.

Distributionsnätsföretagens nätutvecklingsplaner Ei R2024:07

Mer om nätutvecklingsplaner och företagens inrapportering till Ei

Vid frågor

Kontakta oss
Flexibilitet i elsystemet
Ei Flexuppdraget

Skicka meddelande till oss

Eftersom Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet gäller offentlighetsprincipen. Det innebär att innehållet i ditt meddelande kan bli allmän handling och lämnas ut om någon begär det. Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill att vi ska kunna nå dig, men undvik helst känsliga uppgifter i meddelandet.

Läs mer här om allmänna handlingar och offentlighetsprincipen och hur vi hanterar personuppgifter.








AvsandarURL