Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2024-07-23 19:29:56

Sara byter Sverige mot Slovenien under ett halvår

De senaste tre åren har Sara Gruen övervakat den svenska grossistmarknaden för el för att förhindra insiderhandel och otillåten marknadspåverkan. Nu tar hon med sig erfarenheterna från Energimarknadsinspektionen (Ei) till Ljubljana i rollen som utsänd nationell expert på EU-myndigheten ACER.

Fotografi på Sara Gruen.


– Det känns roligt och spännande, samtidigt som jag är lite, lite skräckslagen, säger Sara Gruen en vecka innan flytten ska gå av stapeln.

EU-myndigheten ACER* lånar regelbundet medarbetare från EU-ländernas tillsynsmyndigheter inom energiområdet. Utlåningen är ett sätt att öka kompetensen, både inom ACER och inom de nationella tillsynsmyndigheterna.

När möjligheten att under sex månader få jobba som utsänd nationell expert på ACER dök upp, var Sara Gruen inte sen att tacka ja.

– Jag pluggade utomlands under en period och har alltid tänkt att jag även vill prova på att jobba utomlands. Att jag nu får chansen att göra det, men ändå vara kvar på Ei, känns som en bra lösning, säger Sara Gruen.

Ser fram emot att lära mer

Precis som på Ei ska hon övervaka att grossistmarkanden för el följer de regelverk som finns i REMIT-förordningen och Transparensförordningen. Nu ser hon fram emot att fördjupa kunskaperna om själva inrapporteringssystemen och analyserna av data.

– Jag hoppas kunna bidra med kunskaper om hur den svenska och den nordiska elmarknaden fungerar, det är också ett av syftena med utlåningen. För egen del ser jag fram emot att få lära mig av dem som har arbetat med de här frågorna länge, få ta del av deras kompetens helt enkelt. Jag hoppas också få mer kunskap om själva inrapporteringen av handelsdata och lära mig mer om det arbete som görs för att säkerställa att datan håller tillräckligt hög kvalitet.

Samarbete inom EU

Ei har, precis som de andra energitillsynsmyndigheterna i EU, ett nära samarbete med ACER. Marknadsövervakningen är en del, men ACER arbetar även med att ta fram gemensamma bestämmelser, initiativ och förslag och det finns flera olika arbetsgrupper där medarbetare från Ei ingår.

ACER:s arbete och kontoret i Ljubljana är därför inte helt nytt för Sara Gruen, som började som analytiker på Ei:s avdelning för marknadsövervakning och internationella frågor för tre år sedan. Då som nyutbildad nationalekonom från Umeå universitet.

– Under åren har jag varit på några möten på ACER:s kontor i Ljubljana, men då är man där så kort stund och hinner inte se så mycket av omgivningarna. Det blir ofta bara en promenad på kvällen. Nu ser jag fram emot att flytta dit och få möjlighet att upptäcka staden på riktigt.

Om ACER

* ACER Länk till annan webbplats. (The European Agency for the Cooperation of Energy Regulators) är en byrå för samarbete mellan EU:s tillsynsmyndigheter inom energiområdet.

Skicka meddelande till oss

Eftersom Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet gäller offentlighetsprincipen. Det innebär att innehållet i ditt meddelande kan bli allmän handling och lämnas ut om någon begär det. Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill att vi ska kunna nå dig, men undvik helst känsliga uppgifter i meddelandet.

Läs mer här om allmänna handlingar och offentlighetsprincipen och hur vi hanterar personuppgifter.
AvsandarURL