Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2023-11-30 04:48:43

Elavtal

Det behövs flera avtal för att få el. Vanligast är att du som elkonsument har två avtal, ett elhandelsavtal och ett elnätsavtal. Du som producerar egen el kan också behöva ett avtal för försäljning av egenproduktion.

  • Elhandelsavtal för elen du använder (förbrukar). Du kan själv välja vilket elhandelsföretag (även kallad elhandlare) du vill köpa el ifrån. Det finns runt 140 elhandelsföretag i Sverige. Det är viktigt att du gör ett eget val, annars får du ett så kallat anvisat avtal vilket oftast är dyrare.
  • Elnätsavtal för att använda elnätet som elen transporteras i. Elnätsavtalet måste du däremot teckna med det elnätsföretag som äger elnätet där bostaden eller företaget ligger. Du kan alltså inte välja elnätsföretag.
  • Avtal för försäljning av egenproduktion. Det elhandelsföretag du väljer att sälja din el till ersätter dig per inmatad kWh och säljer sedan vidare elen till andra användare på elnätet. De flesta elhandelsföretagen kräver att du även köper el från dem. Du bör därför kolla upp elhandelsföretagets elpris.

Jämför elpriser på Ei:s jämförelsesajt Elpriskollen Länk till annan webbplats..

Vad är det jag betalar för?

Kortfattat kan man säga dina elkostnader består av tre saker:

  1. Elen du använder (elhandelsavtal).
  2. Transport av elen till dig (elnätsavtal).
  3. Energiskatter och avgifter.

Har du frågor?

Besök gärna vårt konsumentforum. Länk till annan webbplats. Här hittar du fler frågor och svar från konsumenter och du kan ställa frågor till oss i forumet.

Förutom i vårt konsumentforum har vi ännu fler frågor och svar här på ei.se.

Skicka meddelande till oss

Eftersom Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet gäller offentlighetsprincipen. Det innebär att innehållet i ditt meddelande kan bli allmän handling och lämnas ut om någon begär det. Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill att vi ska kunna nå dig, men undvik helst känsliga uppgifter i meddelandet.

Läs mer här om allmänna handlingar och offentlighetsprincipen och hur vi hanterar personuppgifter.
AvsandarURL