Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2024-05-22 00:21:00

Flytta din elanvändning

Timmarna när vi vaknar och industrin sätter i gång på morgonen, samt timmarna när många kommer hem från jobbet på kvällen, är de mest elintensiva under dygnet. På vintern när det är kallt och mörkt är det extra hög belastning på grund av att vi använder mycket el för att värma och belysa våra hem.

Under topparna morgon och kväll finns det privat- och samhällsekonomiska vinster att göra om vi kan minska elanvändningen, både genom att belastningen på elnätet minskar och genom att elpriset går ner.

Som elanvändare betalar du till två olika aktörer

Du betalar till två olika aktörer för den el du använder. Det är:

 • elhandelsföretag som säljer elen till dig
 • elnätsföretag som transporterar elen till dig.

Elhandelsföretaget väljer du (eller exempelvis din hyresvärd eller bostadsrättsförening) själv, medan elnätsföretaget avgörs av var i landet du bor och du kan inte välja elnätsföretag.

Elhandelsföretagets pris till dig styrs främst av utbudet och efterfrågan på el på den nordiska elbörsen, där priset oftast är som högst under morgonen och kvällen.

För att kunna få ner din kostnad genom att flytta din elanvändning till andra timmar på dygnet behöver du antingen ett elhandelsavtal som återspeglar priset på elbörsen timme för timme (ett så kallat timprisavtal) eller en elnätstariff där priset varierar beroende på när du använder din el (ofta kallad effekttariff).

Utöver att du kan spara pengar direkt genom att undvika de dyraste timmarna, så bidrar du till att sänka både elhandelspriset och kostnaden för att driva och utveckla elnätet för alla Sveriges elanvändare.

Så här gör du för att kunna sänka dina kostnader genom att flytta din elanvändning

För att kunna sänka dina elkostnader genom att flytta din elanvändning i tiden behöver du:

 • Ha ett elhandelsavtal med timpris (kallat timprisavtal) eller en elnätstariff där priset varierar beroende på när du använder din el (ofta kallad effekttariff). Vem som helst kan teckna ett timprisavtal, medan frågan om elnätstariffen bestäms av ditt elnätsföretag.

  Hitta och jämför timprisavtal på Elpriskollen Länk till annan webbplats.
  och kontakta ditt elnätsföretag om du vill ta reda på om du har eller kan få en effekttariff.
 • Ha en elmätare som mäter din elanvändning varje enskild timme. Om du tecknar ett timprisavtal kommer ditt elhandelsföretag begära att ditt elnätsföretag byter elmätaren.

  Elnätsföretaget är skyldigt att kostnadsfritt installera en sådan inom tre månader. (Innan 2024 års utgång ska alla elmätare i Sverige vara utbytta).
 • Ha möjlighet att flytta din elanvändning. Exempelvis går det att styra eluppvärmning, elbilsladdare, diskmaskiner, tvättmaskiner och torktumlare till andra tider på dygnet.

  Observera att om du väljer ett timprisavtal, använder mest el under timmar med högt elpris och inte kan anpassa din elanvändning, kan timprisavtalet bli dyrt.

Det finns utrustning som kan hjälpa till med styrningen, exempelvis automatisk styrning av husets uppvärmning. Moderna eluppvärmningssystem, elbilar och laddboxar har ofta funktionalitet för styrning inbyggd, men funktionen kan behöva aktiveras eller köpas som en tjänst av tillverkaren eller en elhandlare.

Den som har ett äldre värmesystem, elbil eller laddbox kan ofta köpa tredjepartslösningar och/eller tjänster för att möjliggöra styrning. Dessa säljs i allt större utsträckning av elhandlare men också av andra aktörer så som återförsäljare av elektronikprodukter.

En villaägare kan spara tusenlappar med timprisavtal och styrning

Hur mycket du kan spara på din elhandelskostnad genom att flytta din elanvändning i tid beror på var i landet du bor, hur din nuvarande elanvändning ser ut och hur högt elpriset är.

Vi har beräknat att ett hushåll i villa i södra Sverige under 2022 kunde spara omkring 5 500 kronor på att välja ett timprisavtal i stället för ett rörligt elpris (som förändras en gång per månad) och flytta sin uppvärmning till timmar med lägre pris. Hushållet i exemplet minskade inte sin energianvändning utan flyttade den endast till andra tidpunkter. Hushållet hade heller inte någon effekttariff, vilket annars hade kunnat sänka kostnaderna ytterligare.

Jämför elavtal på Elpriskollen

Hitta det elavtal som passar dig bäst på vår jämförelsesajt. Klicka på knappen nedan.