2025-01-26 03:27:11
Effektiv prissättning
En välfungerande flexibilitetsmarknad som tillåter en effektiv prisbildning innebär att flexibilitetstjänsten värderas på ett korrekt sätt. Energimarknadsinspektionen (Ei) vill stimulera och möjliggöra en effektiv prissättning av resurser och tjänster där prissignalen når kunden.
Kunden ska få en prissignal för sitt faktiska beteende
Förordningen (1999:716) om mätning, rapportering och beräkning av överförd el (mätförordningen) innebär att svenska elkunder kan avtala om att få timmätning och timprissättning på sin elanvändning.
Perioden för mätning och avräkning behöver nu förkortas inom EU, från timme till kvart. Detta behövs när andelen installerad intermittent producerad el ökar i elnäten, till exempel solkraft och vindkraft. För att möta upp denna utveckling har Ei reviderat föreskrifterna om mätning (EIFS 2023:1) med bestämmelser om kvartsmätning. En högre upplösning i mätvärden gör att kunden ska få ännu bättre prissignaler för sitt faktiska beteende.
Tariffer för ett effektivt utnyttjade av elnätet
Ei har tagti fram föreskrifter för hur nättariffer ska utformas för ett effektivt utnyttjande av elnätet.
Elnätsföretagen är enligt ellagen skyldiga att informera elanvändarna om hur avgifterna är utformade och vilka möjligheter användarna har att påverka sina kostnader. Ei har tagit fram föreskrifter om hur nättariffer ska utformas för att främja ett effektivt utnyttjande av elnätet.
Bästa praxis för tariffer inom EU
Att demonstrera bästa praxis är en mjuk styrningsmodell inom energiunionen och används för att uppnå harmonisering i vissa delar av tariffsättningen. Viktiga principer som lyfts fram är att den nationella tillsynsmyndigheten Acer Länk till annan webbplats. ska stå för en hållbar regelgivning inom området, att det ska finnas transparens i den metod som används för tariffsättning, samt att den nationella tillsynsmyndigheten ska ha slutgiltig beslutanderätt för tariffstrukturer.
Tariffdesign som stödjer energiomställningen
I en av Ceer:s Länk till annan webbplats. arbetsgrupper har man arbetat med en rapport om tariffdesign. Rapportens syfte är att hjälpa intressenter och nationella tillsynsmyndigheter att vidareutveckla arbetet med tariffdesign för att stödja energiomställningen. Ei var med i expertgruppen som tog fram rapporten om tariffer som stödjer energiomställningen.
Lokal flexibilitetsmarknad där kunderna får ersättning för att vara flexibla
Med hjälp av lokala flexibilitetsmarknader kan effekttoppar kapas, vilket kan bidra till att elnäten kan användas mer effektivt och mildra eventuell nätkapacitetsbrist. På lokala flexibilitetsmarknader kan nätföretagen anskaffa flexibilitet på ett marknadsbaserat sätt. I Sverige finns det flera pilotprojekt för lokala marknader där kunderna får ersättning får att vara flexibla.
I rapporten för deluppdrag 3 i regeringsuppdraget om att främja ett mer flexibelt elsystem beskriver vi utvecklingen av de lokala flexibilitetsmarknaderna i Sverige och utvecklingen av relevant regelverk inom området. Ei resonerar bland annat kring förutsättningar för konkurrens mellan nya och etablerade aktörer samt kring utmaningar med utformningen och funktionen av lokala flexibilitetsmarknader.
I rapporten analyserar vi också förutsättningar för att distributionsföretagen ska öka användningen av flexibilitet för ett effektivt nätutnyttjande, bland annat genom att lyfta fram betydelsen av incitament i intäktsramsregleringen, kostnadsreflektiva tariffer, samordning mellan nätföretag samt effektiva marknader för anskaffning av flexibilitetstjänster. Vi beskriver också det EU-regelverk som är under utveckling och pekar på några åtgärder för att främja användningen av flexibilitet hos nätföretag
Flexibilitet i distributionsnäten Ei R2023:05 - deluppdrag 3
Mer information
I rapporten för deluppdrag 5 i regeringsuppdraget om att främja ett mer flexibelt elsystem har myndigheterna gemensamt sammanställt en kartläggning av de involverade myndigheternas pågående arbete samt förslag till åtgärder inom flexibilitetsområdet.
Främjande av ett mer flexibelt elsystem Ei R2023:06 Länk till annan webbplats.- deluppdrag 5
Främjande av ett mer flexibelt elsystem Ei R2023:18 Länk till annan webbplats. - deluppdrag 5 slutrapport
Mer information om flexibilitetsmarknader finns på Ei:s innovationscenter främst under frågor och svar.
Gå till Ei:s innovationscenter - se vad andra har frågat om
På sidan regeringsuppdrag 2023 hittar du mer information om regeringsuppdraget att främja ett mer flexibelt elsystem.
Vill du se alla rapporter som tillhör regeringsuppdraget har vi samlat dem på sidan Flexibilitet i elsystemet (längst ner).