Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2025-01-18 19:30:40

IKN - förordningen

IKN-förordningen är den författning som ger undantag från kravet på nätkoncession (tillstånd), till exempel för elledningar inom ett bostadshus.

IKN-förordningen är en fullständig lista på elledningar och elnät som inte kräver nätkoncession (tillstånd).

Förordning 2007:215 om undantag från kravet på nätkoncession enligt ellagen, IKN-förordningen 1997:857 Länk till annan webbplats.

Undantagen i IKN-förordningen gäller automatiskt. Men om du är osäker på om en elledning eller ett ledningsnät omfattas av undantagen går det att begära att Ei ska ge ett så kallat bindande besked i frågan.

Det finns inget krav på att begära bindande besked, eftersom IKN-förordningens undantag gäller direkt. Utan ett bindande besked är det däremot innehavaren av ledningen som står för risken att ledningen kräver nätkoncession.

Mer om bindande besked

Elledningar och elnät måste omfattas av något av de undantag som finns i IKN-förordningen för att nätkoncession inte ska krävas.

IKN-förordningen ger inte utrymme för en allmän skälighetsbedömning i fråga om undantag ska medges. Förhållandena i det enskilda fallet måste omfattas av något av undantagen i IKN-förordningen.

Mer om undantagen i IKN-förordningen

Det beror på hur det ser ut i den enskilda situationen. Om en elledning eller ett ledningsnät inte omfattas av undantag i IKN-förordningen så kan det krävas en ny anslutning till nätet som har nätkoncession eller att nätkoncession söks för den aktuella elledningen.

I de fall då en nätkoncession krävs och det behös göras en anslutning till elnätet med nätkoncession är det fastighetsägaren som ansvarar för att elanslutningen följer ellagens krav. Det framgår av förvaltningsrättens dom i mål nr 5103-15 Pdf, 4.3 MB..

IKN-förordningen

Internt nät - en huvudregel

Starkströmsledningar behöver som huvudregel vara ett internt nät för att kunna undantas från kravet på nätkoncession. Med internt nät avses en eller flera starkströmsledningar som innehavaren använder för överföring av el för egen räkning. Det framgår i 2 § IKN-förordningen.

På ett internt nät som används utan stöd av nätkoncession i enlighet med denna förordning (2022:1391 Länk till annan webbplats.) får överföring av el för någon annans räkning endast ske i enlighet med 23 och 24 §§.

Mer om undantagen i förordningen

Överföring av el för någon annans räkning

Endast i vissa fall är det tillåtet att överföra el till andra (4 § IKN-förordningen). Dessa finns beskrivna i 23–24 §§ i förordningen. Men överföringen måste ske åtminstone delvis till den som är innehavaren av ledningsnätet för att det ska räknas som ett internt nät.Se Mark- och miljööverdomstolens dom den 8 februari 2018 i mål nr 5246–17 Pdf, 757.6 kB..

Mer om överföring av el för någon annans räkning på interna nät

Överlåtelse av driften av ett internt nät

Det är möjligt att ge någon annan i uppdrag att ansvara för driften av ett internt nät. Det framgår av 3 § i IKN-förordningen.

Om någon annan än innehavaren av en ledning eller ett ledningsnät ansvarar för driften anses fortfarande överföringen av el ske för egen räkning.

Om exempelvis ägaren av en industrianläggning låter någon annan sköta driften av det interna nätet inom industrianläggningens område så är det fortfarande samma juridiska person som har industrianläggningen och det interna nätet.

Om ägaren av industrianläggningen i stället överlåter äganderätten till det interna nätet till ett annat företag kommer däremot den nya innehavaren av nätet att överföra el för någon annans räkning, och nätet omfattas då inte av undantaget från kravet på nätkoncession.

Att driften av ett internt nät överlåts påverkar inte nätkoncessionshavarens ensamrätt till överföring av el för någon annans räkning inom koncessionsområdet eller dennes möjligheter att bygga ut lokalnätet

Kontakta oss

Fråga oss
IKN-gruppen
Frågor om icke koncessionspliktiga nät

016-16 27 00

Skicka meddelande till oss

Eftersom Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet gäller offentlighetsprincipen. Det innebär att innehållet i ditt meddelande kan bli allmän handling och lämnas ut om någon begär det. Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill att vi ska kunna nå dig, men undvik helst känsliga uppgifter i meddelandet.

Läs mer här om allmänna handlingar och offentlighetsprincipen och hur vi hanterar personuppgifter.








AvsandarURL