2025-01-19 22:06:29
Kundens bidrag till efterfrågeflexibilitet
Energimarknadsinspektionen (Ei) vill stärka kundens möjlighet att bidra med sin flexibilitet genom att till exempel ta bort eventuella hinder och bidra med information som gör att man som kund kan göra medvetna val.
- Ei:s arbete med att främja flexibla elkunder
- Vad behöver elkunderna för att kunna vara flexibla elkunder?
- Hur jämförelsesajten Elpriskollen kan bidra till flexibla elkunder
- Oberoende aggregatorer kan bidra till mer flexibilitet
- Funktionskrav på elmätare kan bidra till mer flexibla elkunder
- Mer information
- Vid frågor
Ei:s arbete med att främja flexibla elkunder
Ei:s arbete ska bidra till att främja elkundernas förmåga och vilja att bidra med flexibilitet. Vi har tagit fram en strategi för att tydliggöra hur vårt arbete skapar förutsättningar för samhällsekonomiskt effektiv flexibilitet i elsystemet.
Ett av tre utvalda fokusområden i vår strategi är flexibla elkunder då detta är en viktig pusselbit i vårt framtida elsystem. Flexibla elkunder handlar om att kunderna (till exempel hushåll, företag, industri) förändrar sin elanvändning som svar på olika signaler om elsystemets och samhällets behov.
En styrning av elanvändningen kan innebära att kunden avstår från, ökar eller minskar sitt uttag av el. Styrningen kan göras manuellt av kunden eller automatiserat med hjälp av olika typer av styrtjänster. En sådan förändring av elanvändning kan jämna ut den totala belastningen i elnätet.
Vi har i flera rapporter räknat på kundernas tekniska flexibilitetspotential. Volymen flexibilitet som elkunderna skulle kunna bidra med är betydande.
Rapporter om kundernas flexibilitetspotential
Här kan du ta del av våra egna rapporter samt några konsultrapporter (rapporter på uppdrag av oss).
- En elmarknad med en högre andel förnybar elproduktion i form av vind- och solkraft ökar också utmaningarna för vårt elsystem. Hushållskunder med eluppvärmning och industrier kan bidra till att lösa några av utmaningarna när de kan vara flexibla i sin elanvändning. Här kan du läsa om åtgärder för ökad efterfrågeflexibilitet i Ei:s rapport Åtgärder för ökad efterfrågeflexibilitet i det svenska elsystemet - Ei R2016:15
- Smarta elnät är en viktig komponent i det framtida elsystemet som förväntas ha både en högre elanvändning och en större andel väderberoende elproduktion än idag. Smarta elnät kan och bör komplettera utbyggnad av nät och produktion, när det är kostnadseffektivt. Ei:s rapport Utvärdering av kostnader och nyttor av smarta elnät Ei R2021:06.
- Fyra myndigheter (Ei, Svenska kraftnät, Energimyndigheten och Swedac) har samarbetat i ett regeringsuppdrag för att främja ett mer flexibelt elsystem. Här kan du ta del av slutrapporten som hör till uppdraget Främjande av ett mer flexibelt elsystem Ei R2023:18. Vill du ta del av alla rapporter som tillhör ovanstående regeringsuppdrag hittar du dem samlade på sidan Flexibilitet i elsystemet.
- Elkunders möjlighet till flexibel elanvändning 2016 Pdf, 4.4 MB. (Sweco)
- Samhällsekonomiska kostnader och nyttor av smarta elnät 2021 Pdf, 3 MB. (DNV)
- Uppskattning av flexibilitet som kan möjliggöras inom elsystemet 2023 (DNV)
- Styr- och informationstjänster för konsumenter på elmarknaden 2023 (Afry)
- Konsumentperspektiv på efterfrågeflexibilitet 2023 (IVL Svenska Miljöinstitutet)
- Nyckeltal för att följa utvecklingen av hushålls efterfrågeflexibilitet 2024 Pdf, 1.8 MB. (Ramboll)
Vad behöver elkunderna för att kunna vara flexibla elkunder?
Ei vill underlätta för elkunderna att vara flexibla elkunder som styr sin elanvändning. För att kunna göra detta behöver elkunderna:
- ha kännedom om och upplevelse av incitament för flexibilitet
- ha kännedom om lösningar och förutsättningar för implementering av dessa
- kunna välja lösningar och implementering av dessa
- kunna använda valda lösningar och fatta beslut om den fortsatt användningen av dessa.
Hur jämförelsesajten Elpriskollen kan bidra till flexibla elkunder
Ei erbjuder en digital tjänst Elpriskollen (elpriskollen.se) för att göra det enklare att kunna jämföra elavtal. Alla elhandelsföretag måste kontinuerligt rapportera in fasta och rörliga avtal till oss som tillsynsmyndighet som bland annat används för att visas externt via Elpriskollen. Som myndighet har vi inget eget vinstintresse och får ingen provision på de val som eventuellt kunderna gör. Elhandelsföretagen kan heller inte annonsera eller köpa sig en bättre exponering på Elpriskollen. Elpriskollen är därför Sveriges enda oberoende jämförelsesajt för elavtal.
Timprisavtal
Från och med maj 2020 är det möjligt för elkunder att även jämföra timprisavtal (det vill säga rörligt timdebiterat pris) på Elpriskollen.
En knäckfråga i arbetet med att införa timprisavtalen på sajten var att besluta hur jämförpriset för dessa avtal ska anges. Svensk lagstiftning säger att ett jämförpris ska finnas och att det ska vara det totala elhandelspriset, inte till exempel enbart elhandlarens påslag för overhead-kostnader. Timprisavtal skiljer sig från övriga elavtal på Elpriskollen eftersom en stor del av lönsamheten med dessa avtal uppstår när konsumenten är aktiv och flyttar förbrukning mellan dygnets timmar.
Efter samråd med Konsumentverket beslutade Ei att visa jämförpriset som ett spann mellan totalpriset för den billigaste och den dyraste timmen under föregående månad. Tanken är spannet ska signalera att priset till stor del beror på hur aktiv kunden är.
Mer om olika avtalstyper som kunder kan välja mellan
Styr- och informationstjänster
Ei utreder hur uppgifter om erbjudanden för styr- och informationstjänster ska kunna inhämtas och tillgängliggöras på Elpriskollen för att öka incitament och information till elkunderna om efterfrågeflexibilitet.
Ei har låtit konsultfirman Afry kartlägga marknaden för styr- och informationstjänster och föreslå hur dessa skulle kunna visas på sajten. Rapporten kommer att vara en del av beslutsunderlaget när Ei under 2024 tar ställning till om tjänsterna ska inkluderas på Elpriskollen. Här kan du ta del av rapporten Styr- och informationstjänster för konsumenter på elmarknaden 2023 (Afry)
Oberoende aggregatorer kan bidra till mer flexibilitet
En aggregator är en marknadsaktör som kombinerar ett flertal kunders elanvändning eller elproduktion för försäljning, köp eller auktionering på organiserade energimarknader. Aggregatorer ska vara oberoende av kundens elleverantör och vara balansansvariga, eller delegera balansansvar för eventuella obalanser de orsakar. I februari 2021 lämnade Ei förslag till regeringen på hur EU-regelverket om oberoende aggregering kan genomföras i ellagen. Denna rapport är resultatet av en fördjupad utredning om regelverket kring oberoende aggregering Oberoende aggregatorer - förslag till nya regler för att genomföra elmarknadsdirektivet Ei R2021:03. Länk till annan webbplats.
Funktionskrav på elmätare kan bidra till mer flexibla elkunder
Enligt elmarknadsdirektivet ska slutkunden ha tillgång till sina mätvärden för att kunna anpassa sin energianvändning, erbjuda sin flexibilitet och sänka sina elkostnader. Slutkunder ska också kunna ge energitjänsteföretag åtkomst till mätvärdena så att energitjänster kan utvecklas och nyttjas. Under 2025 förbättras möjligheterna för slutkunderna att få tillgång till mätvärden genom den genomförandeförordning som EU-kommissionen har beslutat om.
För att elanvändare på ett enkelt sätt ska få tillgång till uppgifter är funktionskraven för mätsystem och mätutrustning en förutsättning. Uppgifterna underlättar för kunder som är intresserade av energibesparingar och som vill vara aktiva och flexibla elkunder.
Mer om hur reglerna i genomförandeförordningen ska genomföras i Sverige hittar du i rapporten Säker och effektiv tillgång till mätvärden på den svenska slutkundsmarknaden Ei R2024:03
Mer information
Ellagens kundnära bestämmelser (kundskyddande bestämmelser) - Informationen vänder sig främst till branschen
Använd el smartare - Informationen vänder sig främst till elkunder