Lagstiftning för att förhindra marknadsmanipulation och insiderhandel
Förutom att kontrollera att grossistmarknaden är transparent har Ei till uppgift att övervaka att det inte förekommer insiderhandel eller marknadsmanipulation. Det regleras i den så kallade REMIT-förordningen som, liksom transparensförordningen, gäller inom hela EU. Övervakningen koordineras av ACER (byrån för samarbete mellan EU:s tillsynsmyndigheter inom energiområdet), men nationella myndigheter ansvarar för att lagföra eventuella överträdelser.
Enligt REMIT-förordningen är alla marknadsaktörer inom EU skyldiga att rapportera sina transaktioner till ACER. Där lagras och hanteras uppgifterna och en övervakning av hela den gemensamma marknaden på EU-nivå utförs. Bland annat använder ACER avancerade IT-system som varnar automatiskt vid misstänkta transaktioner. Informationen delas med de nationella tillsynsmyndigheterna, i Sveriges fall Ei, som kan utreda vidare. Ei har befogenheter att begära in ytterligare information från aktörer och marknadsplatser och kan även genomföra oannonserade kontroller i syfte att säkerställa bevisning. Misstänker Ei att ett brott mot REMIT har begåtts lämnas ärendet över till Ekobrottsmyndigheten som utreder det vidare och slutligen har möjlighet att väcka åtal.
– Vi får tillgång till all transaktionsdata från ACER och kan själva analysera uppgifterna för att hitta misstänkta transaktioner, men vi kan också få tips från marknadsaktörerna om de misstänker att en transaktion inte har gått rätt till. Alla som yrkesmässigt utför transaktioner som rör grossistenergiprodukter har en rapporteringsskyldighet till oss om de misstänker en överträdelse av förbuden mot insiderhandel eller otillbörlig marknadspåverkan, säger Daniel Frisö.
De data som omfattas av REMIT-förordningen är skyddad av sekretess. Endast ett fåtal personer har tillgång till det låsta rummet i Ei:s lokaler och mer detaljerad kunskap om övervakningen.
– Vi har samma sekretess och samma säkerhetssystem som ACER har och det beror helt enkelt på att företagen ska kunna vara säkra på att vi inte röjer några känsliga uppgifter, säger Daniel Frisö.