Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2023-03-26 01:05:12

Elavtal och leveransvillkor

Här finns stöd till elhandelsföretagen som ska rapportera in uppgifter om elavtal och leveransvillkor till Energimarknadsinspektionen (Ei). Du hittar ingång till e-tjänsten, vilka uppgifter som ska lämnas och hur rapporteringen går till.

Uppgifterna kan rapporteras in på två sätt. Antingen fyller du i uppgifterna direkt i e-tjänsten eller laddar upp uppgifterna med hjälp av XML- eller Excelfil.

Tänk på att vissa uppgifter som företaget rapporterar in kommer att visas externt på Ei:s sajt Elpriskollen där konsumenter och småföretag kan jämföra avtal och priser.

Rapportera in uppgifter i e-tjänsten

Stöddokument

Behörighet att rapportera

För att rapportera in uppgifter i e-tjänsten behöver du vara behörig rapportör och kunna legitimera dig med mobilt BankID. Läs mer här om behörighet.

Instruktionsfilmer

Från och med den 1 mars 2021 visas avtal till alla kunder med en förväntad årsförbrukning under 100 00 kWh på Elpriskollen. Det betyder att Elpriskollen även omfattar avtal till juridiska personer och att elhandelsföretagen rapporterar in fler avtal till Elpriskollen. Vi har tagit fram några instruktionsfilmer som visar förändringarna i ELIN. Se filmerna här.

Jämförpriset på kundens elfaktura

Enligt Prisinformationslagen (2004:347) och Konsumentverkets föreskrift (KOVFS 2018:1) ska jämförpriset för el innehålla samtliga fasta och rörliga avgifter som hamnar på kundens faktura. Här kan du läsa mer om vad som gäller för jämförpriset på kundens faktura

Tillsynssymbol

En tillsynssymbol har införts på Elpriskollen. Symbolen är en röd triangel och visar om ett elhandelsföretag har fällts i tillsyn gällande någon av ellagens konsumentskyddande bestämmelser. Läs mer här om tillsynssymbolen

Mer information

Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd om elleverantörers skyldighet att lämna uppgift om priser och leveransvillkor som tillämpas mot elanvändare (EIFS 2020:04 Pdf, 391.3 kB.)

Alla elhandelsföretag måste kontinuerligt rapportera fasta och rörliga prisavtal till oss som tillsynsmyndighet. Vi presenterar alla avtal på vår jämförelsesajt Elpriskollen så att privatpersoner och småföretagare kan jämföra priser och villkor för att få hjälp att välja elavtal. Elpriskollen Länk till annan webbplats.

Kontaktuppgifter
Elpriser och leveransvillkor
Konsumenträtt

016-16 27 00

Skicka meddelande till oss

Eftersom Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet gäller offentlighetsprincipen. Det innebär att innehållet i ditt meddelande kan bli allmän handling och lämnas ut om någon begär det. Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill att vi ska kunna nå dig, men undvik helst känsliga uppgifter i meddelandet.

Läs mer här om allmänna handlingar och offentlighetsprincipen och hur vi hanterar personuppgifter.
AvsandarURL