Tillbaka till Ei tipsar

Så sänker du din elkostnad

Genom att noggrant tänka över val av elhandelsföretag, avtalstyp samt förbrukning kan du spara tusenlappar. Att se över din säkringsstorlek och spåra eltjuvar i hemmet är andra sätt att få pengar över till annat.

Du som bor i villa med elvärme kan i bästa fall sänka din årskostnad med flera tusenlappar. Här på elpriskollen.se hjälper vi dig att jämföra elavtal hos landets samtliga runt 120 elhandlare. Du kan se vem som är billigast på varje avtal. Du kan också välja att enbart jämföra miljöavtal.

Ibland kan det vara krångligt att veta vad skillnaden är mellan de olika avtalen. Du kan läsa mer om detta på vårt Konsumentforum, där vi redogör för skillnaden mellan olika avtalstyper.

För dig som bor i småhus kan det vara bra att se över din säkringsstorlek. Kanske betalar du för 20A, men behöver bara 16A. Säkringen sätter ett övre tak för hur mycket el du kan förbruka vid ett och samma tillfälle. Fundera gärna på om du måste köra alla hushållsmaskiner samtidigt, eller om du kan sprida lite på din förbrukning. Kontakta ditt elnätsföretag för att se hur mycket du sparar på att säkra ner.

Att göra av med mindre el sparar självklart pengar. På Energikalkylen får du en rad praktiska råd, allt från enkla spartips till att byta hela värmesystemet. Energikalkylen är Energimyndighetens beräkningsprogram och hjälpmedel för hushållen att effektivisera sin energianvändning. Du hittar verktyget här.

, av Thomas
  • Kategorier :