Tillbaka till Ei tipsar

Rörligt elavtal billigast de senaste åren

De senaste åren har rörligt elpris gett lägre årskostnad än 1-årigt fast elpris. Det visar en genomgång som Energimarknadsinspektionens jämförelsesajt Elpriskollen gjort. Men hur det blir i framtiden är det ingen som vet.

Elpriskollen har följt elprisutvecklingen sedan början av 2008. Under fem av de senaste sju åren har rörligt elpris gett lägst årskostnad. Det betyder dock inte att Energimarknadsinspektionen råder alla kunder att välja rörligt elavtal.

-        Absolut inte. Jag tycker att man kan se fast elpris som en försäkring mot plötsliga prisuppgångar. Det kan passa dig som vill ha kontroll över dina elkostnader och veta hur stor nästa elräkning kommer att vara, säger Sara Sundberg, avdelningschef på Energimarknadsinspektionen. Har du råd med tillfälliga prisuppgångar kan rörligt elpris vara ett alternativ.

Under den granskade perioden har årskostnaden för 1-årigt fast elpris varit mellan 200 och 4 500 kronor högre än för rörligt avtal. Jämförelsen gäller årskostnaden med respektive avtal för en eluppvärmd villa.

-        Vi får gå ända tillbaka till 2009 och 2010 för att hitta månader då 1-årigt fast elpris gav lägre årskostnad än avtal om rörligt elpris, säger Sara Sundberg. Då var det kallt samtidigt som en rad faktorer påverkade utbudet av el

Vilket avtal som ger lägst elpris under kommande år är det ingen som kan säga på förhand.

Har du frågor är du välkommen att höra av dig till oss på Energimarknadsinspektionen. Ställ gärna din fråga här http://kundo.se/org/energimarknadsinspektionen/