Tillbaka till bloggen

Får elhandlaren förlänga ett avtal som gått ut?

Vi får ofta samtal från kunder som är upprörda över att deras tidsbundna avtal förlängts med ett nytt avtal med ny bindningstid. Får elhandlaren göra så? Ja, det får elhandlaren. Andra delen av vår avtalsvillkorsskola handlar om det som kallas för automatisk förlängning.

Många avtal har en bindningstid som visar hur länge du måste stanna som kund hos elhandlaren. De vanligaste bindningstiderna är ett, två eller tre år. Några elhandlare erbjuder femårsavtal, andra har kortare avtalsperioder som sex eller tre månader.

Innan du väljer ett avtal med bindningstid ska du kontrollera vad som händer när bindningstiden löper ut, om du inte själv valt ett nytt avtal. Här kan finnas skillnader från avtal till avtal. Vissa avtal förlängs med en ny bindningstid, andra innebär att du flyttas till ett rörligt eller ett onödigt dyrt anvisat pris.

För dig som överväger ett ”prova-på-avtal” eller ett avtal med någon form av tillfällig rabatt är det extra viktigt att titta närmare på villkoren kring just automatisk förlängning. Här har vi nämligen sett exempel på förmånliga avtal som förlängts med avtal som haft både högre pris och längre bindningstid.

Det är bra att känna till att din elhandlare är skyldig att påminna dig när ditt avtal är på väg att löpa ut. Det ska ske tidigast 90 och senast 60 dagar innan bindningstiden är över. Av påminnelsen ska det framgå avtalstyp, pris, bindningstid och uppsägningstid för det nya avtal du flyttas till.

Har du frågor får du gärna ställa dem här

, (Skriven) av Mattias
  • Kategorier: