Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2025-03-16 04:23:27

Nu ska EU-kommissionen ta ställning till nya regler om efterfrågeflexibilitet

Nu har EU-myndigheten Acer lämnat vidare sitt förslag på ny förordning om efterfrågeflexibilitet till EU-kommissionen. När förordningen väl är antagen kommer reglerna att gälla inom hela EU.

Syftet med det nya regelverket är att elmarknaden bättre ska kunna ta tillvara flexibiliteten i elsystemet. Reglerna ska bland annat göra det enklare för aktörer att delta på elmarknaden genom olika former av efterfrågeflexibilitet, till exempel via lagring eller genom att flytta elförbrukning till andra tidpunkter.

Den nya förordningen ska också underlätta för elnätsföretag att upphandla flexibilitetstjänster på ett marknadsbaserat sätt, vilket inkluderar både distributionsnätsföretag och transmissionsnätsföretag.

Arbetet med att skapa ett ramverk för efterfrågeflexibilitet har pågått en tid och involverat Europas elnätsföretag och nationella tillsynsmyndigheter och nu har EU-myndigheten Acer lämnat ett förlag som EU-kommissionen ska ta ställning till. Under handläggningen hos EU-kommissionen kan Acers förslag komma att ändras. När förordningen väl är antagen av alla medlemsstater kommer reglerna att gälla inom hela EU.

– Vi tycker att det är bra med ett tydligare regelverk som gör att vi kan nyttja flexibilitetsresurser på elmarknaden på ännu bättre sätt. Reglerna kommer bland annat att göra det enklare för mindre aktörer att bidra med sin flexibilitet på marknaden och det kommer också främja utvecklingen av fler produkter och tjänster kopplade till flexibilitet, säger Jenny Radkova, analytiker på Energimarknadsinspektionen (Ei).

Kompletterar dagens EU-regelverk

Idag finns gemensamma EU-regler som exempelvis styr handeln med el på dagenföre-, intradag- och balansmarknaden. Det finns också gemensamma regler för anslutning och elnätsdrift. Den nya förordningen om efterfrågeflexibilitet ska nu komplettera dagens EU-regelverk och säkerställa att flexibla resurser (till exempel konsumenters flexibilitet, batterier/lagring och produktion) fullt ut ska kunna delta på marknaden. Det i sin tur ökar även driftsäkerheten när elsystemet drivs av en växande andel förnybar och intermittent produktion.

Några områden som finns med i Acers förslag till ny lagstiftning:

  • små energiaktörer ska enklare kunna ta sig in och bidra på elmarknaden
  • kvalificeringsprocessen för tjänsteleverantörer effektiviseras
  • transparenta regler vid upphandling av lokala tjänster
  • koordinering mellan systemoperatörerna för att förbättra integrationen av förnybara energikällor, hantering av överbelastning och systemstabilitet

Ytterligare tre förordningar uppdateras

I samband med att den nya förordningen om efterfrågeflexibilitet tas fram behöver även uppdateringar ske i tre befintliga förordningar, dessa är balansering (EB), drift av elöverföringssystem (SO) samt anslutning av förbrukare (DCC).

Vad händer nu?

Acers förslag har lämnats till EU-kommissionen som ännu inte har aviserat en detaljerad tidplan för det fortsatta arbetet. Ei fortsätter att följa utvecklingen.

En av uppgifterna som föranleds av den nya förordningen är att fastställa regler för den nationella processen enligt vilken systemoperatörerna (elnätsföretagen inklusive Svenska kraftnät) gemensamt ska ta fram förslag till nationella villkor inom flera områden. Ei kommer att fortsätta att ha dialog med marknadsaktörerna om hur denna process kan utformas i Sverige.

Vill du veta mer?

Den 27 mars arrangerar Acer ett digitalt seminarium om förslaget, vilka beslut som fattats under arbetets gång och hur den nya förordningen påverkar de befintliga förordningarna om balansering (EB), drift av elöverföringssystem (SO) samt anslutning av förbrukare (DCC).

Information om seminariet och hur du anmäler dig på Acers webbplats Länk till annan webbplats..

Se även tidigare nyhet på ei.se: Acer bjuder in till digitalt seminarium om ny flexibilitetsförordning

Acers förslag finns att läsa i sin helhet här: New network code on demand response will further advance the energy transition Länk till annan webbplats.

Skicka meddelande till oss

Eftersom Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet gäller offentlighetsprincipen. Det innebär att innehållet i ditt meddelande kan bli allmän handling och lämnas ut om någon begär det. Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill att vi ska kunna nå dig, men undvik helst känsliga uppgifter i meddelandet.

Läs mer här om allmänna handlingar och offentlighetsprincipen och hur vi hanterar personuppgifter.








AvsandarURL

Fler nyheter