2025-01-18 19:22:28
Ei har uppdaterat beräkningen av tillförlitlighetsnormen för Sverige
Energimarknadsinspektionen (Ei) har beräknat en ny tillförlitlighetsnorm för Sverige. En tillförlitlighetsnorm anger antalet timmar per år som det är samhällsekonomiskt acceptabelt att utbud och efterfrågan av el inte möts. Den nya normen är 1,52 timmar per år. Denna beräkning och Ei:s förslag, som är att dagens fastställda norm på 1 timme per år ska behållas, har presenterats i en slutrapport till regeringen.
Bakgrund
I november 2022 beslutade regeringen om en tillförlitlighetsnorm för Sverige på 1 timme per år, baserat på Ei:s förslag i rapporten Ei:s förslag till tillförlitlighetsnorm för Sverige (Ei R2021:05). I samband med detta beslut fick Ei i uppdrag att årligen beräkna en ny tillförlitlighetsnorm och vid behov föreslå en ny. Uppdraget ska rapporteras vid två tillfällen – senast den 1 januari 2024 och senast den 1 januari 2025.
Den första beräkningen överlämnades i slutet av december 2023 i rapporten Årlig uppdatering av tillförlitlighetsnormen för Sverige (Ei R2023:19). Ei beräknade då en tillförlitlighetsnorm på 1,16 timmar per år och föreslog ingen ny norm eftersom det inte innebar en större skillnad från den beslutade tillförlitlighetsnormen.
Ei föreslår att dagens fastställda tillförlitlighetsnorm ska behållas
I slutet av december 2024 överlämnade Ei den andra rapporten. Ei har denna gång beräknat tillförlitlighetsnormen till 1,52 timmar per år. Detta motsvarar en beräknad tillförlitlighet i Sverige där produktion och import ska kunna täcka hela det förväntade förbrukningsbehovet under 99,983 procent av tiden.
Ei föreslår samtidigt att dagens fastställda norm på 1 timme per år ska behållas. Nyttan av en ändring är enligt Ei begränsad i förhållande till kostnaden. Skillnaden mellan den uppdaterade normen och dagens fastställda norm är marginell.
Vad är en tillförlitlighetsnorm
En medlemsstat i Europeiska unionen (EU) som har eller avser att införa kapacitetsmekanismer* ska ha en tillförlitlighetsnorm enligt elmarknadsförordningen (konsoliderad version) Länk till annan webbplats.. Tillförlitlighetsnormen ska beräknas utifrån en metod som tagits fram av den europeiska samarbetsorganisationen för systemansvariga företag för el (Entso-e) och har beslutats av byrån för samarbete mellan EU:s energitillsynsmyndigheter (Acer).
En tillförlitlighetsnorm ska på ett transparent sätt ange den nödvändiga nivån för en EU-medlemsstats försörjningstrygghet. Normen bör reflektera antalet timmar per år som det är acceptabelt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv att utbud och efterfrågan av el inte möts. Syftet med normen är att utgöra ett referensvärde till bedömningar av resurstillräcklighet och är därmed ett centralt verktyg för att avgöra om det finns rättsliga förutsättningar för att besluta om en framtida kapacitetsmekanism*.
Beräkningen av tillförlitlighetsnormen utgår från
- elkunders sammanvägda betalningsvilja för att undvika elavbrott (värdet av förlorad last, VOLL)
- kostnaden för att tillföra kapacitet, i form av produktion eller efterfrågeflexibilitet (CONE)
- det minsta kapacitetsbehovet, eller den största möjliga simulerade effektbristen som det ofta brukar kallas.
Ei:s rapport Årlig uppdatering av tillförlitlighetsnormen för Sverige (Ei R2024:15).
Nyhet om den förra beräkningen av tillförlitlighetsnormen.
Fotnot: *En kapacitetsmekanism är en åtgärd för att säkerställa att en EU-medlemsstat uppnår en nödvändig nivå av resurstillräcklighet genom ersättning till resurser för att de är tillgängliga. Till exempel kan det vara ersättning för att ett kraftverk står redo att starta upp sin produktion.