Elpriserna i Europa påverkas mycket av gaspriserna eftersom gas i många länder används som bränsle vid elproduktion. Rysslands krig mot Ukraina har gett kraftiga prisuppgångar på världens bränsle- och energimarknader. Gasflöderna från Ryssland till Tyskland minskades dessutom ytterligare under vecka 24 då importen via Nord Stream 1 reducerades till 40 procent av sin fulla kapacitet. Detta är en av de faktorer som ökat priset på gas de senaste veckorna.
Läs mer om den globala marknaden i Energimyndighetens nyhetsbrev Läget på de globala energimarknaderna. Länk till annan webbplats.
Årligt underhåll av kärnkraftverk och lägre nivå i vattenmagasinen
Det torra vädret under 2022 har lett till att vattenkraftmagasinen börjat fyllas några veckor senare än normalt. Magasinen i Norden ligger också under det som kan anses vara normalt. Främsta anledningen är lägre vattennivåer i magasinen i södra Norge. Låga nivåer drar upp elpriset från vattenkraftsproduktion.
När den svenska kärnkraften ställs av för årligt underhåll (revision) påverkar det också elpriserna. I början av juni var cirka en fjärdedel av den svenska och finska kärnkraften under revision, bland annat Ringhals 3. Utbudet har också minskat då Ryssland stoppat sina elleveranser till Finland.
Både kraftvärmen och värmekraften producerar i regel mindre el under varma perioder. Värmekraft, där även kärnkraft ingår, behöver en effektiv kylning för att producera optimalt. I de flesta fall görs detta med kylvatten från en närliggande vattentäkt och om temperaturen i kylvattnet stiger minskar den möjliga effekten i kraftverket. Vissa värmekraftverk behöver en produktion av värme, till exempel fjärrvärme, för att kunna producera el.
Ei har en viktig roll i att övervaka marknaden
Ei övervakar kontinuerligt de svenska energimarknaderna för att säkerställa att aktörerna följer de regler som finns. Vi samarbetar också med övriga energitillsynsmyndigheter i Norden och EU i syfte att övervaka den handel av el som sker mellan länder. Regelverket för elmarknaden är i stort gemensamt inom EU.
Ei samarbetar också med övriga europeiska tillsynsmyndigheter inom ACER och CEER. Där pågår kontinuerliga diskussioner om hur den gemensamma elmarknaden kan utvecklas och förbättras.