2025-01-18 17:52:58
Få betalt för din flexibilitet
Utöver att du kan spara pengar genom att anpassa dig efter din elnätstariff och ditt elpris, så kan du också få betalt för att vara flexibel.
Du som värmer ditt hushåll med direktverkande el, har värmepump, har elbil, har solceller samt ett hembatteri kan tjäna på att sälja din flexibilitet.
Vad är en aggregator
Att sälja din flexibilitet innebär att du säljer möjligheten att bidra till att upprätthålla balansen i elnätet. För att kunna sälja flexibilitet måste du ta hjälp av en professionell aktör, en så kallad aggregator eller leverantör av aggregeringstjänster. Då ger du aggregatorn möjlighet att styra till exempel laddningen av din elbil så att den startar när elanvändningen i samhället är låg i förhållande till elproduktionen och stoppas när den är hög. Och tvärt om. På så sätt balanseras elnätet. Även en värmepump och solceller med hembatteri kan användas för att sälja flexibilitet.
Så går det till att sälja flexibilitet
Aggregatorn samlar flexibilitet från flera olika källor det vill säga hushåll eller företag och säljer den sedan på så kallade stödtjänstmarknader. Aggregatorn får betalt för det och betalar ut en del av förtjänsten som ersättning till dig och alla andra elanvändare som bidragit med flexibilitet. Hur mycket betalt aggregatorn får för levererad flexibilitet varierar över tid. Marknadspriset beror på hur stort behovet är och hur många som erbjuder flexibilitet, det vill säga balansen mellan efterfrågan och utbud. Läs mer om hur stödtjänster prissätts på Svenska kraftnäts webbplats Länk till annan webbplats..
Genom att teckna ett avtal med en aggregator och låta aggregatorn styra delar av din elanvändning kan du, utöver att spara pengar genom att anpassa dig efter olika prissignaler så som din elnätstariff och ditt elpris, alltså få ersättning för den flexibilitet som aggregatorn säljer åt dig på olika marknader.
Att välja aggregator
En aggregator kan vara fristående eller vara en integrerad del av en elleverantör. En elleverantör kan också samarbeta med en eller flera aggregatorer i syfte kunna tillhandahålla olika tjänster för att styra sina kunders elanvändning.
Du som elanvändare kan teckna avtal med en eller flera aggregatorer, men varje enskild produkt i ditt hem kan bara ha en enskild aggregator kopplad till sig. En elleverantör får inte hindra dig från att teckna avtal med en aggregator och du behöver inget godkännande från din elleverantör (9 kap. 31 § ellagen).
Idag finns ingen samlad förteckning över vilka företag som är aggregatorer och erbjuder olika tjänster till dig som elanvändare. Svenska kraftnät har en förteckning över vilka företag som är registrerade som leverantör av balanstjänster Länk till annan webbplats. (BSP) och därmed kan leverera stödtjänster till deras marknader, men förteckningen inkluderar inte sådana företag som är samarbetspartners till leverantörerna av balanstjänster. Energimarknadsinspektionen arbetar på att kunna hämta in och redovisa information om tjänster för att styra elanvändning i jämförelseverktyget Elpriskollen Länk till annan webbplats., men innan det är på plats måste du själv söka upp och jämföra olika erbjudanden.
Tips när du söker efter aggregator på webben
Eftersom olika aktörer använder olika ord för att beskriva sig själva och de tjänster de erbjuder kan det vara lite knepigt. Här har vi samlat exempel på sökord du kan använda. Kombinera sökord om du har svårt att hitta rätt.
- Aggregatorer och deras tjänster kan du exempelvis skriva: Aggregator, leverantör av aggregeringstjänster, virtuellt kraftverk, virtual power plant, VPP, leverantör av balanstjänster, BSP, stödtjänster eller flexibilitetstjänster.
- Tjänst för att styra uppvärmning kan du exempelvis skriva: Smart värmestyrning, smart temperaturstyrning eller smart termostat.
- Tjänst för att styra elbilsladdning kan du exempelvis skriva: Smart laddning, integrerad laddning eller smart laddbox.
- Tjänst för att styra hembatteri kan du exempelvis skriva: Smart laddning, smart hembatteri eller smart batteri.
Det här behöver du för att sälja din flexibilitet
- En elintensiv produkt vars användning går att styra, så som en värmepump eller elbil.
- Funktionalitet för att styra produktens elanvändning på distans. Om funktionaliteten inte redan finns inbyggd i produkten så behöver du köpa till och installera en separat styrutrustning. Inbyggd funktionalitet och separat styrutrustning kallas olika saker beroende på typ av produkt och tillverkare. Exempelvis kan inbyggd funktionalitet för styrning av elbilsladdning kallas ”smart laddning” och separat styrutrustning för värmepumpar för ”smart termostat”.
- Internetuppkoppling för produkten som ska styras. Om produkten inte har inbyggd Internetuppkoppling, exempelvis via 4G eller 5G-simkort, så behöver du ha en separat Internetuppkoppling hemma och dela denna med produkten, exempelvis via WiFi.
- Ett avtal med en aktör, en så kallad aggregator, om att styra och sälja den flexibilitet som produkten kan tillhandahålla på någon av de marknader där flexibilitet handlas. Observera att en elleverantör också kan vara en aggregator.
- Produkten som ska styras behöver vara tillgänglig för att leverera flexibilitet när flexibiliteten efterfrågas. Om du har en elbil vars laddning ska styras så behöver elbilen vara inkopplad i laddboxen. Har du ett hembatteri som ska styras så kan du behöva avsätta en viss andel av batteriets kapacitet till att leverera flexibilitet. Vilka krav en aggregator ställer på tillgänglighet bör framgå av avtalsvillkoren.
Marknader för handel med flexibilitet
Sveriges elnät är uppbyggt i tre olika nivåer; transmissionsnät, regionnät och lokalnät. Varje nivå ägs och förvaltas av olika aktörer som alla är i behov av flexibilitet.
Svenska kraftnät har etablerat egna marknader där de köper flexibilitet av både elanvändare och elproducenter för att upprätthålla den omedelbara balansen mellan elproduktion och elanvändning. De kallar denna flexibilitet för stödtjänster och marknaderna för stödtjänstmarknader Länk till annan webbplats..
Regionnäten och lokalnäten ägs av olika företag. De tre största regionnätsägarna är Ellevio AB, E.ON Energidistribution AB och Vattenfall Eldistribution AB. Lokalnäten ägs av 145 företag av varierande storlek och med olika ägandeformer. Vissa region- och lokalnätsföretag har etablerat marknader de köper flexibilitet för att belastningen i elnätet lokalt. Denna flexibilitet kallas för flexibilitetstjänster och marknaderna för lokala flexibilitetsmarknader. Läs mer om lokala flexibilitetsmarknader hos Svenska kraftnät som har testat lokala flexibilitetsmarknader tillsammans med nätägare.
Jämför aggregatorer
Valet av aggregator påverkar vilka tjänster du har tillgång till och kan påverka hur mycket ersättning du får för den flexibilitet du levererar, så jämför alltid olika företag och deras tjänster innan du väljer. Här är några saker du bör beakta när du jämför företag och deras tjänster:
- Vilka produkter kan företaget styra? Vissa kan erbjuda styrning av en enstaka produkt, medan andra erbjuder styrning av många olika produkter. Vissa har integrerat sina tjänster med mjukvaran i en produkt så att styrningen kan ske direkt, medan andra kanske kräver installation av extern styrutrustning.
- Vilka av de fyra prissignalerna kan företaget styra mot? Kan de sälja din flexibilitet och sänka dina kostnader utifrån elpris, elnätstariff och din egen elproduktion?
- Vad är villkoren för att använda tjänsterna? Läs alltid igenom de allmänna avtalsvillkoren och de specifika villkoren för den tjänst du är intresserad av om sådana finns. Där bör det framgå hur du blir ersatt för din flexibilitet, vilka krav på tillgänglighet som finns och andra viktiga saker som påverkar hur tjänsten fungerar.
Alla företag ger inte ersättning för flexibilitet
Företag som erbjuder tjänster för att styra olika produkter behöver inte vara aggregatorer som styr mot någon av de marknader som kan ge dig ersättning för din flexibilitet. Företag kan också avgränsa sig till styrning mot andra prissignaler så som elpriset och elnätstariffer. Med den typen av styrning kan du sänka dina elkostnader, men du kan inte få ersättning för din flexibilitet.
Det är därför viktigt att du tar reda på vad företaget erbjuder för typ av styrning. Ju fler prissignaler företaget kan ta hänsyn till i sin styrning, desto större möjligheter har du att göra nytta för elsystemet och tjäna pengar på din flexibilitet.
Potentialen i elintensiva uppvärmningssytem
Ei har vid två tillfällen analyserat hur stor potential för flexibilitet det finns i det svenska elsystemet (se rapporterna Utvärdering av kostnader och nyttor av smarta elnät (Ei R2021:06) Länk till annan webbplats. och Åtgärder för ökad efterfrågeflexibilitet i det svenska elsystemet (Ei R2016:15)) Länk till annan webbplats.. Där fann man att allra störst potential ligger i hushållens uppvärmningssystem.
Flexibilitetspotentialen i hushållens uppvärmningssystem uppskattades till 6804–7350 MW under en enskild timme en vinterdag år 2020. Det kan jämföras mot de 6633 MW eleffekt som Sveriges kärnkraftverk tillförde det svenska elsystemet i snitt per timme, december 2021 till och med februari 2022, se Svenska kraftnäts produktionsstatistik. Länk till annan webbplats.
Om hushållen skulle värma sina bostäder på tider då elnätet är mindre ansträngt och elhandelspriset lägre, skulle både elsystemet, klimatet, tillväxten och den enskildes plånbok gynnas.