Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2025-01-18 17:29:00

Använd el smartare

Vi behöver använda elsystemet smartare. Här får du veta hur du kan bidra och samtidigt sänka dina kostnader för el och elnät. Börja flexa!

Se filmen och få en kort introduktion på mindre än 3 minuter

Så börjar du flexa

Illustration som visar en kvinna som ligger i soffan och läser en bok. Hon styr sin värmepump och värmeväxlare via en app och har tidsinställt sin diskmaskin och tvättmaskin. Produkterna startar när elpriset är lågt och när det är gynnsamt för elsystemet. Kaffebryggaren sätter hon på manuellt när hon vill ha kaffe. 

Du kan använda el smartare genom att styra en värmepump, diskmaskin, tvättmaskin eller laddningen av en elbil så att de startar under tider på dygnet då det är som bäst för din egen ekonomi och för elsystemet.

  1. Styr dina produkter
    De flesta har någon produkt i sitt hem som går att styra. Du kan till exempel själv bestämma när på dygnet du ska använda diskmaskinen eller tvättmaskinen. Andra saker som går att styra och som kräver mycket el, är värmepumpar och laddningen av elbilar. När du styr och anpassar de här eller andra elkrävande produkter efter timpriset på el och efter elnätstariffen så använder du el smartare och flexibelt.
  2. Välj ett timprisavtal
    Välj ett elavtal med timpris och styr din elanvändning till tider då elpriset är lägre. Ett timprisavtal är en förutsättning för att du ska kunna sänka dina elhandelskostnader genom att använda el flexibelt.
  3. Kolla upp om du har en elnätstariff med effektavgift
    Kolla upp vad du betalar för hos ditt elnätsföretag. Om du har en effektavgift kan du sänka dina elnätskostnader genom att sprida ut din elanvändning över dygnet och använda el när elnätet inte är så hårt belastat. Den 1 januari 2027 kommer alla elnätsföretag att ha infört effektavgift, eller effekttariff som det också kan kallas.

Så blir du ännu bättre på att flexa

  1. Sälj din flexibilitet. Utöver att sänka dina elhandels- och elnätskostnader kan du också få betalt för att använda el flexibelt. Genom att låta en aktör styra utvalda produkter i ditt hem, såsom din värmepump eller laddningen av din elbil, kan du få betalt. Aktörerna kallas ofta för aggregatorer. De samlar ihop el från flera källor och säljer den sedan på flexibilitets­marknader. På så sätt kan du få betalt för att bidra till att balansera elnätet. Även elhandelsföretag kan erbjuda aggregeringstjänster.
  2. Få ut mer av din solel
    När du producerar din egen el så varierar din elkostnad med vädret. Genom att använda din egenproducerade el kan du sänka dina elkostnader. Med hjälp av en aggregator kan du öka användningen av din solel genom att styra delar av din elanvändning till tider då solen skiner. Om du dessutom har ett hembatteri kan du också lagra solel, och hembatteriet kan i sin tur styras på ett sätt som både minimerar dina elkostnader och ger dig betalt för din flexibilitet.

Få betalt för din flexibilitet

Därför ska du vara flexibel

Att använda el flexibelt betyder att du anpassar vid vilka tider du använder el och hur mycket el du använder vid en och samma tidpunkt - i syfte att balansera elnätet. På köpet får du lägre kostnader för el och elnät. Du bidrar också till samhällsutvecklingen eftersom flexibilitet gör att fler kan ansluta sig till det befintliga elnätet och, du bidrar till omställningen från fossila till förnybara energikällor, vilket i sin tur bidrar till att Sverige når sina klimatmål.

Mer om flexibilitet, samhällsnytta och klimatomställningen

Faktorer som hjälper dig att använda el flexibelt

Vilka faktorer kan du ta hjälp av när du styr din elanvändning och vilken effekt får det?

Varför använda el flexibelt?

Så jobbar Ei med flexibilitet

Vi på Energimarknadsinspektionen arbetar med att analysera, utreda och utveckla reglerna på energimarknaderna så att de fungerar väl. Regeringen har gett oss i uppdrag att hjälpa dig att bli mer flexibel. Du hittar mer information om Ei:s strategi för flexibilitet på sidan Flexibilitet i elsystemet.

Ei arbetar också för att stärka kundernas ställning på energimarknaderna. Det gör vi bland annat via vårt Konsumentforum Länk till annan webbplats. och vår oberoende jämförelsesajt för elavtal Elpriskollen Länk till annan webbplats..

Vad är flexibilitet och efterfrågeflexibilitet

Begreppet flexibilitet syftar på möjligheten att kunna anpassa både produktionen och användningen av el till varandra.

Efterfrågeflexibilitet syftar på att du anpassar din elanvändning efter produktionen av el och/eller utrymmet i elnätet.

Hjälp oss bli bättre

Vi vill gärna ha in synpunkter från dig som använder ei.se.

Lämna synpunkter så här

Beskriv så tydligt som möjligt vad som är bra och vad som kan förbättras. Skriv också om vi får kontakta dig om vi vill veta mer.

Lämna dina synpunkter Länk till annan webbplats.

Mer om allmänna handlingar och hur vi hanterar personuppgifter.