2024-11-08 09:33:55
Får elnätsföretagen höja avgifterna hur mycket som helst?
Många kunder har fått höjda elnätsavgifter. Flera har hört av sig till Energimarknadsinspektionen (Ei) och undrat varför och hur det är möjligt att avgifterna höjs så mycket när elnätsföretagen har monopol på sin verksamhet. Många undrar också om det går att motsätta sig en högre elnätsavgift och om det går att påverka den. Här svarar vi på frågorna.
Frågor och svar om elnätsavgifterna
Får elnätsföretagen höja sina avgifter hur mycket som helst?
Det korta svaret är nej. Elnätsföretagen driver sina verksamheter som legala monopol och vi på Ei beslutar hur stora deras intäkter får vara, för fyra år i taget. Vi beslutar om en intäktsram för varje elnätsföretag. Sedan är det upp till varje enskilt elnätsföretag att besluta om sina avgifter, så länge de håller sig inom sin intäktsram.
Alla elnätsföretag har olika förutsättningar att bedriva sin verksamhet. Det kan till exempel vara dyrare om företagets elnät ligger i glesbygd, med få kunder per meter nät, jämfört med ett elnät i en stor stad med många kunder. Elnätsföretagens ägare kan också ha olika krav på företagets vinst.
Här kan du läsa mer om nätföretagens elnätsavgifter.
Publicerad: 2024-06-11
Kan jag byta elnätsföretag?
Nej. Elnätsföretagen har monopol på elnätsverksamhet inom sitt geografiska område. Du måste alltså anlita det elnätsföretag som äger elnätet i det område där din fastighet ligger.
På Energimarknadsinspektionens webbplats Nätkoncessioner för område Länk till annan webbplats. går det att söka fram vilka elnätsföretag som äger elnätet i olika delar av Sverige.
Publicerad: 2024-06-11
Kan jag jämföra de olika elnätsföretagens avgifter?
Elnätsföretagen måste rapportera in sina elnätsavgifter (nättariffer) till oss på Ei en gång per år. Vi sammanställer dem så att det blir möjligt att jämföra avgifterna.
Läs mer om nätavgifter och jämför elnätsavgifterna hos olika elnätsföretag.
Publicerad: 2024-06-11
Vad kan jag göra för att sänka min elnätsavgift?
Elnätsavgiften är uppdelad i en fast och en rörlig del. Den fasta delen kan du påverka genom att byta till en lägre säkring. Då får du en lägre kostnad men du minskar också ditt maximala effektuttag, det vill säga hur mycket el du kan använda på en och samma gång. Den rörliga delen kan du påverka genom att använda mindre el.
Om ditt elnätsföretag har infört den nya prismodellen för elnät som inkluderar en effektavgift kan du också sänka din elnätsavgift genom att undvika att använda mycket el samtidigt eller på tider då elnätet är hårt belastat.
Energimyndighetens guider för dig som vill energieffektivisera. Länk till annan webbplats.
Publicerad: 2024-06-11
Kan jag motsätta mig en högre elnätsavgift?
Om du är missnöjd med höjningen av elnätsavgiften ska du börja med att kontakta elnätsföretaget och be dem beskriva varför de höjer avgiften. Om du efter det fortfarande är missnöjd kan du, beroende på vad det gäller, kontakta myndigheter och organisationer för att få råd, vägledning eller göra en anmälan.
Här kan du läsa mer om vad du kan anmäla till Ei och hur du kan gå tillväga.
Publicerad: 2024-06-11
Vad ska elnätsföretagens intäkter gå till?
Elnätsföretagens intäkter ska täcka deras kostnader för administration, underhåll och utveckling av elnätet. De har också rätt att ta ut en rimlig vinst .
Publicerad: 2024-06-11
Kan man ändra på reglerna för intäktsramarna?
Det finns lagar och regler som bestämmer hur Ei ska beräkna elnätsföretagens intäktsramar. Det vill säga hur höga avgifter de ska få ta ut. Ei vill att intäktsramarna beräknas på ett annat sätt än idag. Det är viktigt att elnätsföretagen kan utveckla sina elnät och bygga nytt där det behövs. Men det måste ske så kostnadseffektivt som möjligt, så att elnätsavgiften inte blir högre än nödvändigt.
Just nu diskuterar politikerna hur intäktsramarna ska beräknas framöver. Ei hoppas att nya reglerna ska finnas på plats när det är dags att besluta intäktsramarna för perioden 2028 – 2031.
Läs mer om varför Ei anser att intäktsramarna gör att elnätsföretagen överkompenseras.
Publicerad: 2024-06-11
Kommer elnätsavgifterna bli lägre nästa fyraårsperiod?
Antagligen inte. Vi behöver ta höjd för att elnätsföretagen i större utsträckning ska kunna bygga ut och förstärka elnätet. Dagens elnät är till exempel inte byggda för att hantera de stora mängder el som behövs nu när allt fler produkter och tjänster drivs med, eller kräver mer el. Att modernisera elnätet kommer att kosta mycket pengar. Men elnätsavgifterna måste hålla en rimlig och marknadsmässig nivå för både hushåll och företag.
Publicerad: 2024-06-11