2023-03-26 00:39:35
Vanliga frågor och svar om elmätning
Här hittar du några vanliga frågor och svar om elmätning. Frågorna rör främst undantag om elmätning och funktionskraven på elmätare men också svar på övriga frågor om mätning av el.
Undantag på elmätning
Vad händer om ett elnätsföretag inte klarar att installera nya elmätare med alla funktionskrav till den 1 januari 2025?
Elnätsföretagen är skyldiga att mäta och registrera mängden överförd el enligt ellagen (6 kap. 1 §) samt rapportera resultaten av de mätningar som görs (6 kap. 3 §).
Ei har tillsynsansvar enligt ellagen och kan öppna tillsyn när myndigheten får indikationer om att elnätsföretagen inte uppfyller kraven. Ei kan antingen efter anmälan från tredje part eller på eget initiativ utöva tillsyn över att elnätsföretagen följer kraven om funktionskrav på elmätare.
I det fall ett elnätsföretag inte följer reglerna efter den 1 januari 2025, till exempel genom att inte installera elmätare med de funktioner som krävs, har Ei möjlighet att förelägga elnätsföretaget, vid vite, att följa bestämmelserna. Läs mer i rapporten Funktionskrav på elmätare Ei R2017:8 - Författningsförslag, i kapitel 6 och på Ei:s sida om tillsyn.
Finns det några undantag från kravet på mätning i ellagen (1997:857), 6 kap. 1 §?
Nej, det finns inga undantag. All överförd el i ett koncessionspliktigt elnät ska mätas.
Finns det några undantag vad gäller installation av nya elmätare (som uppfyller funktionskraven enligt mätförordningen 1999:716) för elnätsföretag eller kunder?
Nej. Elnätsföretagen är skyldiga att mäta och registrera mängden överförd el enligt ellagen (6 kap. 1 §). Ei har inga möjligheter att meddela undantag från bestämmelserna om mätning av el och inte heller från funktionskraven. De möjligheter till undantag som finns från reglerna om funktionskrav handlar om rikets säkerhet (32 § mätförordningen (1999:716)). Några andra skäl till undantag finns inte. Ei kan därför inte ge undantag eller uppskov från bestämmelserna i mätförordningen.
Funktionskraven gäller från den 1 januari 2025. Det finns övergångsregler som innebär att om mätning per kvart är möjlig ska en kund (eller en elproducent) kunna begära det från och med den 1 november 2023 (mätförordningen 6 a och 6 c §§). Mer om funktionskraven finns i Ei:s rapport Ei R2017:8 Funktionskrav på elmätare – Författningsförslag.
Funktionskraven på elmätare
Vilka är de 7 funktionskraven på elmätare som ska finnas från 1 januari 2025?
De sju funktionskraven på elmätare följer av förordning (1997:716), här kan du läsa mer om funktionskraven.
Går det att få tillgång till funktionskraven i elmätaren, till exempel kundgränssnittet innan den 1 januari 2025?
Kravet på ett gränssnitt på elmätaren för kunden följer av funktionskraven på nya elmätare. För att öppna gränssnittet krävs att kunden begär det, detta är en del av funktionskraven. Det innebär att elnätsföretaget behöver vidta åtgärder för att öppna kundgränssnittet när kunden så begär. Dessa krav regleras i mätförordningen (förordning (1999:716) om mätning, beräkning och rapportering av överförd el) och kravet gäller från den 1 januari 2025. Det betyder att även om kunden har en ny elmätare (som är förberedd med funktioner enligt funktionskrav) så har inte elnätsföretaget skyldighet att ha alla andra system på plats för att uppfylla funktionskraven. Mer om funktionskraven finns i Ei:s rapport Funktionskrav på elmätare – Författningsförslag Ei R2017:08.
Har en elnätsägare rätt att ta ut en avgift för att aktivera kundgränssnittet enligt funktionskraven som träder i kraft 2025?
Kravet på ett kundgränssnitt på elmätaren gäller från den 1 januari 2025 (funktionskraven). Från och med det datumet ska gränssnittet finnas och det ska öppnas och stängas kostnadsfritt av nätföretaget på kundens begäran. Före den 1 januari 2025 finns inget krav på gränssnitt (mätförordning (1999:716)). Om elnätsföretaget har satt upp en mätare med kundgränssnitt och kan öppna detta kundgränssnitt före den 1 januari 2025 får elnätsföretaget hantera detta på bästa sätt. Enligt ellagen kan en kund klaga till Ei vad gäller vissa kostnader.
I vissa nya elmätare med funktionskrav krävs specifika moduler för att få rätt gränssnitt, typ RJ45 eller RJ12. Har nätägaren rätt att debitera kunden kostnaden för denna modul?
Kravet på ett kundgränssnitt på elmätaren gäller från den 1 januari 2025 (funktionskraven). Enligt reglerna ska en elmätare utrustas med ett kundgränssnitt som stöds av en öppen standard, det vill säga ett standardiserat gränssnitt som används i ett medlemsland i Europeiska unionen och hålls uppdaterat. Ett kundgränssnitt som stöds av en öppen standard är kostnadsfritt efter 1 januari 2025. Är mätaren utrustad enligt reglerna och kundens utrustning har en annan typ av port eller anslutning ska kunden kunna köpa en eventuell adapter på marknaden, det vill säga bekosta det själv. Ei kan inte pröva om ett specifikt gränssnitt följer reglerna innan reglerna träder i kraft.
Övriga frågor om mätning av el
Finns det regler om vem som är ansvarig för utbyte av elmätare? Och när ska kund betala för mätutrustning?
Ja det finns regler. Elnätsföretaget är ansvarigt för att mäta och registrera mängden överförd el enligt ellagen (1997:857). Ett elnätsföretag får inte ta ut andra kostnader för mätning än de som nämns i ellagen.
Det betyder att om kunden har begärt att få en annan mätning än den som elnätsföretaget tillhandahåller enligt ellagen, till exempel om kund vill ha tätare mätintervall än vad ellagen kräver, kan kunden behöva betala för till exempel mätarbyte. Om kunden inte har begärt särskild mätning ska kunden inte betala för mätarbyte. I ellagen förklaras även mätning av el i inmatningspunkt (elproduktion).
Eventuella kostnader kan, enligt ellagen, prövas hos Energimarknadsinspektionen som tvistlösande myndighet.
Har nätföretaget skyldighet att informera kunderna om var de kan hitta information om sin nya elmätare, till exempel en elmätare med nya funktioner?
Ja, enligt ellagen ska ett nätföretag se till att kunden får lämplig information i samband med installation av ny elmätare.
En elmätare ska uppfylla de nya funktionskraven för elmätare från och med den 1 januari 2025. Här kan du läsa mer om funktionskraven.
Om en kund som har månadsmätning har ingått ett elhandelsavtal som kräver timmätning och kundens elhandelsföretag har meddelat elnätsföretaget om byte av mätmetod, när ska elnätsföretaget senast meddela elhandelsföretaget om byte av mätmetod?
Elnätsföretaget är skyldigt att meddela elhandelsföretaget om byte av mätmetod inom tre månader efter det att elnätsföretaget har mottagit begäran om timmätning från kundens elhandelsföretag.
Det betyder att elnätsföretaget har tre månader på sig att genomföra bytet.
Det finns regler i ellagen och i Ei:s föreskrifter och allmänna råd (EIFS 2016:2) om mätning, beräkning och rapportering av överförd el (mätföreskrifterna) som innebär att när en kund ingår ett elhandelsavtal som kräver timmätning, ska elhandelsföretaget meddela elnätsföretaget om detta. Därefter ska nätföretaget meddela elhandelsföretaget (elleverantören) att timmätning ersätter månadsvis mätning av elförbrukningen i uttagspunkten. Detta möjliggör att kunden kan ha elavtal som baseras på timpris. Läs mer här om meddelande till kund vid val av elleverantör.
Ei har utövat tillsyn över hur nätföretagen följer reglerna enligt ovan. För mer information För mer information läs Ei:s PM2020:07 Tillsyn av regler för mätning, beräkning och rapportering av el.
När ett elnätsföretag får begäran om att rapportera mätvärden till en aktör som har fullmakt för en kund och fullmakten anger att historisk förbrukning ska skickas, är ett nätföretag skyldiga att tillmötesgå detta?
Elnätsföretag är skyldiga att skicka historiska mätvärden i enlighet med Ei:s föreskrifter och allmänna råd (EIFS 2016:2) om mätning, beräkning och rapportering (mätföreskrifterna). Nätföretaget ska även på kundens begäran lämna uppgifterna utan särskild kostnad till det företag som elanvändaren har utsett enligt 12 kap. 1-2 §§ i mätföreskrifterna.