Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2024-10-06 03:51:39

Flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod

I slutet av oktober 2024 införs en ny kapacitetsberäkningsmetod i Norden som gör det möjligt att använda elnäten mer effektivt. Den ökar mängden el som kan tilldelas för handel på elmarknaden, och är ett steg i att harmonisera kapacitetsberäkningen inom EU.

Den nya flödesbaserade metoden, på engelska flow-based, syftar till att bättre optimera och koordinera användningen av kapaciteten i elnäten Den ska öka möjligheterna att handla mellan elområden, stärka driftsäkerheten och göra elmarknaden mer effektiv. Under en rad år har EU:s elmarknad blivit mer och mer integrerad, och införandet av den nya metoden i Norden är ett steg mot att koordinera kapacitetsberäkningen inom hela EU.

Huvudansvaret för införandet av den flödesbaserade metoden i Norden ligger på Svenska kraftnät och de övriga nordiska systemoperatörerna. Metoden ersätter NTC-metoden (Net Transfer Capacity) och införs den 29 oktober 2024.

Systemoperatörerna har under några år testat metoden för att se att den fungerar, och för att marknadsaktörer som är aktiva på dagen före-marknaden ska kunna lära sig och anpassa sina system.

Ei godkände metoden 2020

EU-regelverket anger bara övergripande vad som kännetecknar en flödesbaserad metod. Detaljerna utarbetas av de systemansvariga och godkänns av de nationella tillsynsmyndigheterna.

Ei och de övriga nordiska tillsynsmyndigheterna beslutade om den flödesbaserade metoden år 2020. Myndigheterna bedömde att den föreslagna metoden var i linje med kraven i EU-regelverket.

Den beslutade metoden är ett ramverk. Kapacitetsberäkningen kräver detaljerade datamodeller för att elnätskapacitet ska kunna beräknas och allokeras. Det ger utrymme för de systemansvariga att utforma detaljer och även justera parametrar under testkörningen.

Hur påverkas elpriset

Den nya metoden ska möjliggöra mer överföringskapacitet för elhandeln i Norden som helhet. Utgångspunkten är att skillnaden i elpris mellan två elområden kommer att bli mindre om mer kapacitet finns tillgänglig och elen kan flöda från ett lågprisområde till ett högprisområde.

Svenska kraftnäts testfas visar att de ändrade flödena mellan elområdena i Norden påverkar elpriserna. I testfasen under 2024 har Sveriges elområde 1‑3 generellt fått högre elpriser medan elområde 4 har fått lägre elpriser jämfört med nuvarande kapacitetsberäkningsmetod. Dock bör resultatet från testerna inte ses som en prisprognos. Det framtida elpriset i ett elområde beror på många olika saker som aktuell tillgång på elnät, produktion, väder och efterfrågan.

Tillsyn och utveckling

När den flödesbaserade kapacitetsberäkningsmetoden införts, ska Ei och övriga nordiska tillsynsmyndigheter säkerställa att systemoperatörerna följer EU-regelverket och den metod som godkänts. Ei arbetar för närvarande med hur den tillsynen kommer att gå till.

Tillsynsmyndigheterna kan, om de är överens, begära ändringar i metoden. Systemoperatörerna ska i så fall ta fram ett förslag enligt ändringsbegäran som återigen ska prövas och godkännas av de nordiska tillsynsmyndigheterna innan ändringarna kan genomföras i praktiken. Vidare kan de systemansvariga gemensamt begära ändringar i befintlig metod. En sådan begäran ska först prövas och godkännas av de nordiska tillsynsmyndigheterna innan ändringarna får tillämpas.

På sikt ser Ei att metoden kontinuerligt kommer att behöva utvecklas och förbättras, både utifrån nya EU-regler och erfarenheter från den praktiska tillämpningen.

Skicka meddelande till oss

Eftersom Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet gäller offentlighetsprincipen. Det innebär att innehållet i ditt meddelande kan bli allmän handling och lämnas ut om någon begär det. Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill att vi ska kunna nå dig, men undvik helst känsliga uppgifter i meddelandet.

Läs mer här om allmänna handlingar och offentlighetsprincipen och hur vi hanterar personuppgifter.








AvsandarURL