Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2023-05-29 05:09:28

Vanliga myter om el och elavtal

Det spelar ingen roll vilket avtal man väljer, det kostar ändå lika mycket

Tvärtom! Det finns stora prisskillnader mellan olika avtal – och därmed en hel del pengar att spara, beroende på vilket avtal du väljer.

Här är ett exempel: just nu erbjuder över 100 elhandelsföretag avtal med 1 års fast elpris. Bor du i en eluppvärmd villa och byter från den dyraste till den billigaste kan du spara runt 3500 kronor om året. Värt att kolla upp med andra ord!

Vårt råd:

Jämför elpriser redan idag och se om och hur mycket just du kan spara.

Det är alltid bäst att binda elpriset på sommaren

Nej, många tror att det är billigare att binda sitt elpris på sommaren, men det finns inget tydligt mönster som visar att det är så. Vi följer prisutvecklingen dag för dag, året runt, och ibland har det varit bäst att binda på sommaren, ibland på hösten, vintern eller våren. Så det finns med andra ord ingen anledning att gå och vänta på rätt tillfälle att teckna elavtal.

Vårt råd:

Jämför priser mellan så många olika elhandelsföretag som möjligt så gör du alltid en bra affär.

Det är mycket dyrare att binda elpriset på vintern

Nej, många tror att det är dyrare att binda sitt elpris på vintern, men det finns inget tydligt mönster som visar att det är så. Vi följer prisutvecklingen dag för dag året runt och ibland har det varit bäst att binda på sommaren, ibland på hösten, vintern eller våren. Så det finns med andra ord ingen anledning att gå och vänta på rätt tillfälle att teckna elavtal.

Vårt råd:

Jämför priser mellan så många olika elhandelsföretag som möjligt så gör du alltid en bra affär.

All el kostar lika mycket i slutändan

Nej, det där är en av våra vanligaste myter. Det finns stora skillnader i pris för exakt samma typ av avtal, så även om du inte kan påverka skatter och nätavgifter kan du förmodligen sänka ditt elpris. Så visst lönar det sig att jämföra elpriser! Och det finns absolut ingen anledning att betala mer än du behöver.

Vårt råd:

Jämför elpriser redan idag och se om och hur mycket just du kan spara.

Det ingen idé att välja grön el. All el blandas ju ändå i systemet

Många undrar hur man kan veta att man verkligen får el från förnybara produktionskällor i kontakten om man väljer ett grönt elavtal. I Sverige är nästan all el ursprungsmärkt, så om du väljer el från till exempel vindkraft garanterar elhandlaren att det stoppas in lika mycket el i systemet från vindkraft som du gör av med.

Vårt råd:

På Elpriskollen är det lätt att se vad el från sol-, vind- eller vattenkraft kostar.

Alla elavtal är ungefär likadana

Nej, det finns många olika typer av elavtal. Du kan både välja fast eller rörligt elpris – eller en kombination!

Fördelen med fast pris är att du vet i förväg ungefär hur stora räkningarna kommer att bli. Fördelen med rörligt elpris är att du kan dra nytta av när elpriset sjunker, men samtidigt måste vara beredd på tillfälliga uppgångar.

Lägg sedan till att det finns stora prisskillnader inom varje avtalstyp så ser du att det lönar det sig att jämföra både priser och avtalsvillkor mellan så många olika elhandelsföretag som möjligt.

Vårt råd:

Använd Elpriskollen och se vilket avtal som bäst passar just dina förutsättningar och önskemål.

Det är krångligt att byta elavtal

Att byta elavtal kan verkligen löna sig. Det går till så här – du får själv avgöra om det känns krångligt!

  • Börja med att kolla vad du har för elavtal idag och om du har någon bindningstid kvar.
  • Ta gärna fram en faktura från ditt nuvarande elhandelsföretag. Här hittar du uppgifter som en eventuell ny elhandlare kommer att fråga efter.
  • Använd Elpriskollen för att se om du kan hitta ett billigare eller bättre elavtal.

Hittade du ett bättre avtal? Grattis! Ring det nya elhandelsföretaget. Klart.

Vårt råd:

Det finns räkneexempel där man kan spara flera tusen kronor om året genom att byta elavtal. Ta dig tiden att testa hur mycket du kan spara genom att byta!

Det finns ingen oberoende prisjämförelse

Jo! Elpriskollen.se är Sveriges enda oberoende prisjämförelse. På elpriskollen.se kan du jämföra priser och villkor hos alla elhandelsföretag (kallas även elhandlare) som säljer el till konsumenter i Sverige samt få information.

Energimarknadsinspektionen får ingen provision eller liknande utifrån vad du eventuellt väljer. Det går heller inte att annonsera eller köpa sig en bättre exponering på Elpriskollen.

Elpriskollen drivs av Energimarknadsinspektionen som har regeringens uppdrag att övervaka marknaderna för el, naturgas och fjärrvärme. Alla elhandelsföretag måste kontinuerligt rapportera fasta och rörliga prisavtal till Energimarknadsinspektionen. På vår prisjämförelsesajt elpriskollen.se presenteras sedan alla avtal.

Vårt råd:

Du kan lita på Elpriskollen. Vi är Sveriges enda oberoende elprisjämförelse.

Jag valde elavtal för tre år sedan. Jag vet att jag har det billigaste

Nej, det händer mycket på elmarknaden och det som var billigast för tre år sedan behöver inte vara det idag. Därför är det bra att se över sitt elpris med jämna mellanrum. Hur ofta bestämmer du såklart själv!

Vårt råd:

Jämför elpriser och se om du kan få ett ännu bättre avtal.